Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι Πορτοκαλί Δευτέρες


Χτες είδα ένα σκούρο μπλε τραγούδι στο ραδιόφωνο. Ήταν πολύ διαφορετικό απ' όλα τα κίτρινα και τα γκρίζα που έδειχνε ο ίδιος σταθμός...
'Οχι, δεν έχω πάρει παραισθησιογόνα, έχω συναισθησία.

Η συναισθησία είναι η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε με την εμφάνιση ενός ερεθίσματος να δημιουργούνται στον συναισθητικό εντυπώσεις που φυσιολογικά θα προέρχονταν από άλλεςαισθήσεις. Ένας άνθρωπος με συναισθησία μπορεί να "γεύεται" τις λέξεις, να "ακούει" τις οσμές, να "μυρίζει" τους ήχους, να "νιώθει" τα κείμενα κτλ. Οι συνδέσεις αυτές γίνονται αυθαίρετα και κάθε πιθανός συνδιασμός 2 ή παραπάνω αισθήσεων είναι πιθανός. Οι μορφές της συναισθησίας είναι πολλές, πάνω από 40 αλλά αυτή που συναντάται συχνότερα είναι η χρωμογραφική.
Τα συναισθητικά άτομα αποτελούν το 0,0005% του παγκόσμιου πληθυσμού αν και άλλα στατιστικά που βρήκα μιλάνε για 0,00004% και 0,000001%. Ο ακριβήςπροσδιορισμός τους είναι δύσκολος αφού πολλοί από αυτούς -μαζί τους και γω μέχρι πριν από λίγους μήνες, δεν ξέρουν ότι οι αισθήσεις τους διαφέρουν απ' αυτές των υπολοίπων.
Τα ακριβή αίτια της συναισθησίας δεν έχουν βρεθεί αλλά ηεπικρατέστερη θεωρία είναι πως πρόκειται για κάποιο αναπτυξιακό λάθος στην συνδεσμολογία των αισθητηριακών κέντρων και είναι πολύ πιθανό να είναι κληρονομική. Αυτό που μάλλον συμβαίνει στις περιπτώσεις συναισθησίας είναι πως ορισμένες συνδέσεις που έπρεπε να κοπούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν αποκόπτονται με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές του εγκεφάλου να έχουν μη-κανονικές συνδέσεις μεταξύ τους. Έχει παρατηρηθεί πως συμαντικό ποσοστό των συναισθητικών παρουσιάζει επίσης κάποιο (ή κάποια ή γιατί όχι, όλα) από τα παρακάτω διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, τάσεις τελειομανείας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη, αυτισμό, ειδητική (φωτογραφική) μνήμη και προσωπαγνωσία.

Η δικιά μου συναισθησία πάει κάπως έτσι:

  • Βλέπω χρωματιστά τα γράμματα και τους αριθμούς. Δεν έχει σημασία το χρώμα στο οποίο είναι γραμμένα, για μένα έχουν μία συγκεκριμένη υφή και απόχρωση την οποία βλέπω κάθε φορά που τα συναντώ. Μια όχι και τόσο ακριβής παρομοίωση που κάνω συχνα όταν προσπαθώ να το εξηγήσω σε μη συναισθητικά άτομα είναι πως "βλέπω τα γράμματα και τα χρώματα τους σαν να παρακολουθώ 3d ταινία χωρίς τα κατάλληλα γυαλιά". Δηλαδή, βλέπω και τις 2 εικόνες ξεχωριστά αλλά σε αντίθεση με το 3d, είναι ολοκάθαρες.
  • Τα πάντα γύρω μου έχουν προσωπικότητα. Οι αριθμοί, τα γράμματα, τα σχήματα, οι ήχοι, οι ημέρες, οι μήνες, τα δάχτυλα μου, όλα... Όταν ήμουν μικρή "έπαιζα" με τους αριθμούς και τις σχέσεις μεταξύ τους χωρίς να καταλαβαίνω πως έλυνα μαθηματικές σχέσεις που διδάσκονται στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
  • Ένοιες όπως οι αριθμοί, οι ημέρες και οι μήνες εμφανίζονται μπροστά μου σε πινακάκια ή άλλα σχήματα.

9 σχόλια:

  1. Ρε συ είναι υπέροχο αυτό το πράγμα! Και γκρίζα να ήταν η ζωή εσύ θα την έβλεπες πολύχρωμη και όχι μόνο..

    Εγώ το μόνο που κάνω είναι μόλις σκέφτομαι κάτι να το συνδέω με μυρωδιά ό,τι κι αν είναι αυτό. Τώρα αν είναι κάποιο είδος συναισθησίας ούτε το γνωρίζω, ούτε το ΝΟΜΙΖΩ. :Ρ

    Καλή συνέχειααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear He-Cate θα συμφωνήσω οτι παίρνεις LSD! Αυτά ειναι του διαβόλου! Δεν τα πιστεύω, είσαι ακόλουθος του ξαποδω!

    ΥΓ. Λατρεύω οταν μιλάμε για τα χρώματα που βλέπουμε! Γενικότερα απολαμβάνω ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ τις συναντήσεις μας! Τέλος θα συμφωνήσω με τη Γιάννα! Εισαι ιδιοφυια!

    ΥΓ2Ω ναι...κατα 95% βλέπουμε τα ιδια πράγματα-αποχρώσεις με την Cate!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω γιατι,αλλα νομιζω οτι η συναισθησια θα πρεπει να ειναι πολυ τελεια.:P

    ββ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά ήθελα να στο πω, νομίζω πως και γω έχω συναισθησία. Πιστεύω πως τα γράμματα και οι αριθμοί έχουν φύλα και προσωπικότητες οΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από Βέροια,
    θα πρέπει να είναι καταπληκτικό όλο αυτό! Είσαι πολύ τυχερή.....Merlin you too
    Εγώ τίποτα το υπερφυσικό υποθέτω......^^
    Ωραίο blog μην το εγκαταλίψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμ..νομιζω πως καταλαβαινω ακριβως τι εννοεις..
    Καποιες φορες τα παραξενα ειναι και τα καλυτερα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που περιγράφεις είναι εξαιρετικό Cate..Γειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή